Únor 2008

Špagety po Boloňsku (4 porce)

23. února 2008 v 13:04 | Marcela |  těstoviny

Špagety po Boloňsku (4 porce)

500 g špaget
4 lžíce oleje
30 g cibule
30 g mrkve
40 g slaniny
100g mletého hovězího masa
1 stroužek česneku
celerová nať
50 g kuřecích jater
0,1 l bílého vína
1 lžíce rajčatového protlaku
vývar, sůl a pepř
100 g strouhaného sýra
Na rozehřátém oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, mrkev, slaninu, hovězí maso, rozetřený česnek a lžíci celerové natě. Potom přidáme drobně nakrájená kuřecí játra, zalijeme vínem, okořeníme rajčatovým protlakem, osolíme, opeříme a dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Vařené těstoviny upravíme na talíře, do středu uděláme důlek, dáme do něj omáčku a posypeme strouhaným sýrem.

Těstoviny s tuňákem a sardelkami (4 porce)

23. února 2008 v 13:03 | Marcela |  těstoviny

Těstoviny s tuňákem a sardelkami (4 porce)

500 g těstovin
3 lžíce oleje
1 stroužek česneku
150 g rajčat
sůl, mletý pepř
petrželová nať
60 g tuňáka v oleji
80 g sardelek (sardelové pasty)
Na oleji opečeme stroužek česneku, který potom vyndáme. Vložíme oloupaná nakájená rajčata, sekanou petrželku, osolíme, opepříme a dusíme do zhoustnutí. Potom přidáme tuňáka, sardelky a ještě chvíli dusíme na mírném ohni. Uvařené těstoviny upravíme na talíře a přelijeme horkou omáčkou.

Nudle po Milánsku (4 porce)

23. února 2008 v 13:02 | Marcela |  těstoviny

Nudle po Milánsku (4 porce)

500 g nudlí
80 g másla
100 g šunky
100 g žampiónů
1 plechovka krájených rajčat
sůl, mletý pepř
1 lžíce sekané petrželky
100 g strouhaného sýra
Rozpustíme polovinu másla, přidáme nadrobno krájenou šunku, plátky žampiónů, rajčata, sůl, pepř a dusíme na mírném ohni do zhoustnutí. Uvařené těstoviny rozdělíme na talíře, zalijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem, petrželovou natí a pokapeme zbylým rozpuštěným máslem.

Červené zelí s ananasem

23. února 2008 v 13:02 | Marcela |  saláty

Červené zelí s ananasem

300 g červeného hlávkového zelí
100 g libové slaniny
100 g kompotovaného ananasu
0,2 l červeného vína
hladká mouka
ocet, sůl a mletý pepř
V kastrole na nakrájené slanině osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme na úzké proužky nakrájené zelí, osolíme, opepříme, zastříkneme octem a dusíme. Poloměkké zelí lehce zaprášíme malým množstvím mouky, přidáme nakrájený ananas, zalijeme vínem a volna dodusíme doměkka.

Zelný salát s křenem a jablkem

23. února 2008 v 13:01 | Marcela |  saláty

Zelný salát s křenem a jablkem

400 g kysaného zelí
1 cibule
1 jablko
kousek křenu
citrónová šťáva
sůl, cukr, olej
Zelí propláchneme, pokrájíme, smícháme s jemně posekanou cibulí, nastrouhaným jablkem a křenem. Promícháme se zálivkou, kterou jsme vyrobili z citrónové šťávy, soli, cukru a oleje.

Fazolové lusky s rajčaty (4 porce)

23. února 2008 v 13:00 | Marcela |  zeleninová jídla

Fazolové lusky s rajčaty (4 porce)

500 g fazolových lusků
3 lžíce oleje
20 g cibule
150 g loupaných rajčat
1 lžíce petrželky
sůl, pepř
Očištěné fazolové lusky uvaříme v osolené vodě, zcedíme a necháme okapat. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, vařené fazolky, sekanou petrželku, sůl, pepř a dusíme až pokrm zhoustne.

Cibulový koláč (4-6 porcí)

23. února 2008 v 13:00 | Marcela |  zeleninová jídla

Cibulový koláč (4-6 porcí)

těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
12 lžic vody
sůl
náplň:
750 g cibule
50 g másla
100 g slaniny
1 kelímek kysané smetany
1 vejce + 2 žloutky
1 lžička soli
mletý pepř
100 g strouhaného sýra
Mouku, máslo, vodu a sůl zpracujeme v těsto a dáme na 2 hodiny do chladničky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a na másle dozlatova podusíme. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a rychle opečeme. Těsto rozetřeme do kulaté formy, vyložíme směsí a zalijeme kysanou smetanou s rozšlehanými vejci, solí a pepřem. Zasypeme strouhaným sýrem a pečeme v předehřáté troubě dokud koláč nezezlátne.

Špenátová polévka

23. února 2008 v 12:58 | Marcela |  polévky

Špenátová polévka

1 balíček špenátu
50 g másla
2 lžíce oleje
3 cibule
5 stroužků česneku
200 g uzeného masa
0,5 l sladké smetany
sůl, mletý pepř
1 lžíce polévkového koření
Na másle a oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, kostičky masa, opečeme dozaltova, přidáme špenát, sůl, pepř, koření, podlijeme trochou vody a dusíme 20 minut. Potom zalijeme smetanou, přidáme prolisovaný česnek, dochutíme a vaříme ještě 10 minut.

Čočková polévka

23. února 2008 v 12:57 | Marcela |  polévky

Čočková polévka

200 g předvařené čočky
2 nožičky párku
1 cibule
1 stroužek česneku
polévkové koření, pepř, majoránka
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce oleje
Na oleji osmahneme na kolečka krájený párek, drobně nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Přidáme propláchnutou předvařenou čočku, zaprášíme moukou a zasmahneme. Zalijeme vodou, přidáme koření a povaříme do měkka. Na konec můžeme okyselit citrónovou šťávou.

Mrkvová polévka

23. února 2008 v 12:56 | Marcela |  polévky

Mrkvová polévka

4 mrkve
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce polohrubé mouky
polévkové koření ,mletý pepř, drcený kmín
2 hrsti polévkových nudlí
1 lžíce másla
1 lžíce petrželové natě
Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, přidáme najemno strouhanou mrkev, zaprášíme moukou a zasmahneme. Zalijeme vodou, přidáme koření a vaříme 10 min. Pak přidáme polévkové nudle a povaříme ještě 2 min. Zdobíme sekanou petrželovou natí.

Gulášovka s mletým masem

23. února 2008 v 12:56 | Marcela |  polévky
Gulášovka s mletým masem
300 g mletého masa
2 cibule
4 brambory
1 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku
polévkové koření, pepř
sladká mletá paprika, majoránka
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce petrželové natě
2 lžíce oleje
Na rozpáleném oleji orestujeme maso, cibuli, rozetřený česnek a ostatní koření, přidáme rajský protlak, oloupané a na kostky nakrájené brambory, zaprášíme moukou a zasmahneme.
Zalijeme vodou a vaříme 20 min. Do hotové polévky přidáme jemně sekanou petrželovou nať.

Dušená rýže (4 porce)

23. února 2008 v 12:55 | Marcela |  přílohy

Dušená rýže (4 porce)

1 šálek rýže
1 cibule
4 hřebíčky
sůl, mletý pepř
2 lžíce oleje
Rýži propláchneme a osušíme. Na rozehřátém oleji rýži za stálého míchání orestujeme, zalijeme 2 šálky vody, přidáme oloupanou a rozkrojenou cibuli, sůl, pepř, hřebíček a dusíme pod pokličkou 20 minut. Z hotové rýže vyjmeme cibuli, hřebíček a promícháme.

Rosti z vařených brambor (4 porce)

23. února 2008 v 12:55 | Marcela |  přílohy

Rosti z vařených brambor (4 porce)

4 brambory
sůl
olivový olej, máslo
Brambory uvaříme do poloměkka. Studené oloupeme a nastrouháme nahrubo. Osolíme a promícháme. Olej a máslo rozehřejeme a placičky po obou stranách smažíme dozlatova.

Pstruh po Savojsku (4 porce)

23. února 2008 v 12:54 | Marcela |  ryby

Pstruh po Savojsku (4 porce)

4 pstruzi
sůl, mletý pepř
hladká mouka
350 g másla
1 lžíce oleje
500 g žampiónů
1 lžíce petrželky
3 lžíce strouhanky
50 g cibule
Vykuchané a očištěné pstruhy osušíme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opečeme na 150g másla na mírném ohni. 50g másla a oleje rozehřejeme, přidáme na plátky nakrájené žampióny, sůl, pepř, sekanou petrželku a podusíme. Podušené houby dáme na dno máslem vymazaného pekáče a na ně položíme upečené pstruhy. Vše posypeme strouhankou, pokapeme máslem, ve kterém se pekli pstruzi a zapečeme. Mezi tím si připravíme omáčku. Rozehřejeme 100g másla, přidáme nakrájená tenká kolečka cibule a osmahneme do zlatova, prolisujeme a podáváme se zapečenými pstruhy.

Chobotničky s olivami (4 porce)

23. února 2008 v 12:54 | Marcela |  ryby

Chobotničky s olivami (4 porce)

500 g chobotnic
200 g nakládaných rajčat
1 cibule
20 vypeckovaných zelených oliv
4 lžíce olivového oleje
petrželová nať
2 stroužky česneku
citrón, sůl, pepř
Nadrobno nasekanou cibuli, česnek a petrželku zpěníme na oleji, přidáme nakrájená rajčata a 10 minut podusíme. Do základu přidáme na menší kousky nakrájené chobotnice, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 45 minut. Občas zamícháme a přilijeme trochu vody. Asi 10 minut před koncem přidáme nakrájené zelené olivy.

Muffiny

23. února 2008 v 12:53 | Marcela |  moučníky a dezerty

Muffiny

½ hrnku rostlinného oleje
½ hrnku krupicového cukru
2 vejce
2 ½ hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
mléko podle potřeby
sezónní ovoce jako náplň
Ze všech surovin vyšleháme v míse těsto a podle potřeby přilijeme mléko, abychom měli polotuhé těsto. Podle chuti vmícháme drobné nebo nakrájené ovoce a vlijeme do 2/3 předem vymaštěných a vysypaných formiček na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 30 minut.

Čokoládové muffiny

23. února 2008 v 12:53 | Marcela |  moučníky a dezerty

Čokoládové muffiny

200 g hořké čokolády
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
125 g změklého másla
100 g cukru
2 vejce
5 lžic mléka
12 ks papírových košíčků
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. V druhé míse umícháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a mléko, přisypeme mouku s práškem do pečiva a nastrouhanou hořkou čokoládu. Vše krátce promícháme. Papírové košíčky vložíme do formy na muffiny a plníme do 2/3. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut.

Salátová bageta

23. února 2008 v 12:52 | Marcela |  bagety a toasty

Salátová bageta

2 střední bagety
100 g bramborového salátu
100 g šunky
1 vařené vejce
2 sterilované okurky
2 listy ledového salátu
Bagetu podélně rozkrojíme, polovinu poklademe bramborovým salátem, šunkou, plátky vařených vajec, sterilované okurky, listem ledového salátu a druhou polovinou bagety přiklopíme.

Hermelínový toast (2 kusy)

23. února 2008 v 12:52 | Marcela |  bagety a toasty
Hermelínový toast (2 kusy)
2 plátky toastu
4 plátky šunky
1 hermelín
2 listy ledového salátu
2 lžíce brusinkového kompotu
Na lehce opečený toast položíme list ledového salátu, dva plátky šunky, jednu lžíci brusinek, překryjeme plátky hermelínu a zapečeme.

Ananasový toast (2 kusy)

23. února 2008 v 12:51 | Marcela |  bagety a toasty
Ananasový toast (2 kusy)
2 plátky toastu
4 plátky šunky
2 plátky sýra
2 kolečka ananasu
Na lehce opečený toast položíme dva plátky šunky, kolečko ananasu, překryjeme sýrem a zapečeme.

   e-mail: marcipoppy@email.cz
-
-