Květen 2008

Boloňské ragú (4-6 porcí)

21. května 2008 v 19:24 | Marcela |  těstoviny

Boloňské ragú (4-6 porcí)

300 g mletého hovězího masa
50 g másla
100 g anglické slaniny
500 g těstovin
100 g sýra
25 g cibule
20 g mrkve
20 g celeru
1 hřebíček
1 stonek celerové natě
1 plechovka krájených rajčat
mletý pepř, sůl
polévkové koření


Na másle osmahneme mleté maso, pokrájenou slaninu, cibuli, mrkev, celer a necháme zrůžovět. Přidáme hřebíček, nakrájenou celerovou nať, sůl, pepř, polévkové koření, rajčata, podlijeme 0,25 l vody a dusíme na mírném ohni ¾ hodiny. Vařené těstoviny přelijeme omáčkou a posypeme sýrem.

Špageti s Milánskou omáčkou (4 porce)

21. května 2008 v 19:23 | Marcela |  těstoviny

Špageti s Milánskou omáčkou (4 porce)

300 g špaget
3 lžíce oleje
30 g másla
20 g cibule
50 g slaniny
1 plechovka krájených rajčat
sůl, mletý pepř
100 g strouhaného sýra

Na oleji a na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli a slaninu. Přidáme rajčata, sůl, pepř a dusíme na mírném ohni, až omáčka zhoustne. Podáváme s vařenými špagetami a strouhaným sýrem.

Rajčatová omáčka s těstovinami (4-6 porcí)

21. května 2008 v 19:23 | Marcela |  těstoviny

Rajčatová omáčka s těstovinami (4-6 porcí)

500 g těstovin
30 g cibule
2 stroužky česneku
30 g celeru
20 g petržele
30 g mrkve
1 lžíce sekané bazalky
3 lžíce oleje
2 plechovky krájených rajčat
100 g strouhaného sýra
sůl, pepř
Nadrobno nakrájíme cibuli, česnek, celer, petržel, mrkev a bazalku. Přidáme olej, sůl, pepř, rajčata a za občasného míchání vaříme na mírném ohni, až omáčka zhoustne. Podáváme k vařeným těstovinám a posypeme sýrem.

Janovské rizoto (2-4 porce)

21. května 2008 v 19:21 | Marcela |  rychlovky

Janovské rizoto (2-4 porce)

100 g másla
30 g mrkve
30 g cibule
celerová nať
250 g libového hovězího masa
0,1 l bílého vína
trochu oregána
1 lžíce petrželky
polévkové koření
sůl, pepř
300 g předvařené rýže
100 g strouhaného sýra
Zahřejeme polovinu másla, přidáme krájenou zeleninu a krátce opečeme, přidáme nakrájené maso a ještě chvilku opékáme. Pak vše zalijeme vínem, přidáme oregáno, petrželku, sůl, pepř, polévkové koření, zalijeme 0,75 l vody a dusíme asi 30 minut. Potom přidáme předvařenou rýži, zbytek másla, zamícháme a dusíme asi 10 minut. Rizoto podáváme posypané strouhaným sýrem.

Rizoto s houbami (4 porce)

21. května 2008 v 19:20 | Marcela |  rychlovky

Rizoto s houbami (4 porce)

150 g másla
20 g cibule
50 g slaniny
250 g rýže
1 lžíce petrželky
300 g žampiónů nebo hříbků
polévkové koření
sůl, mletý pepř
100 g strouhaného sýra
Zahřejeme máslo, vložíme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli, osmahneme, přidáme rýži a mícháme dokud se rýže neobalí tukem. Pak přidáme sekanou petrželku, plátky žampiónů, sůl, pepř, polévkové koření, zalijeme 0,75 l vody a dusíme doměkka. Rizoto podáváme horké, posypané strouhaným sýrem.

Omeleta se sýrovou náplní (4 porce)

21. května 2008 v 19:20 | Marcela |  rychlovky

Omeleta se sýrovou náplní (4 porce)

8 vajec
120 g másla
sůl
150 g strouhaného sýra
Rozšlehaná vejce mírně osolíme a vždy po dvou vlijeme na pánev s trochou rozpuštěného másla a upečeme omeletu. Hotovou omeletu potřeme sýrovou náplní, kterou jsme utřeli do pěny z 80g másla a strouhaným sýrem.

Topinky s kuřecími játry (4 porce)

21. května 2008 v 19:20 | Marcela |  rychlovky

Topinky s kuřecími játry (4 porce)

30 g másla
1 velká cibule
50 g šunky
200 g kuřecích jater
několik lístků šalvěje
sůl, pepř
1 lžička hladké mouky
polévkové koření
4 lžíce strouhaného sýra
1 vejce
chlebíčková veka
Na polovině másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, šunku, játra a šalvěj. Směs opepříme, přidáme zbytek másla, polévkové koření, zaprášíme moukou, podlijeme vodou a podusíme. Směs klademe na plátky veky a navrch dáme lžíci směsi rozšlehaného vejce se sýrem. Rychle zapečeme na grilu.

Mrkvový salát s jogurtem

21. května 2008 v 19:17 | Marcela |  saláty

Mrkvový salát s jogurtem

250 g mrkve
100 g celeru
2 jablka
1 bílý jogurt
citrón
1 lžička cukru
špetka soli
Očištěnou mrkev, celer a jablko nastrouháme. Promícháme s jogurtem, citrónovou šťávou, cukrem a solí.

Zelný salát s hroznovým vínem

21. května 2008 v 19:17 | Marcela |  saláty

Zelný salát s hroznovým vínem

1 hlávka malého zelí
100 g tmavého hroznového vína
1 jablko
šťáva z ½ citrónu
sůl, mletý pepř
1 lžíce olivového oleje
Zelí jemně nakrouháme, přidáme omyté a rozpůlené víno, strouhané jablko, citrónovou šťávu, sůl, pepř a olej. Vše dobře promícháme.

Zelný salát se žampiony a mrkví

21. května 2008 v 19:17 | Marcela |  saláty

Zelný salát se žampiony a mrkví

1 hlávka malého zelí
1 cibule
1 mrkev
1 plechovka sterilovaných žampionů
zálivka
citrónová šťáva
sůl, pepř
2 lžíce olivového oleje
Zelí jemně nakrouháme, cibuli drobně nakrájíme a mrkev nastrouháme. Přidáme nakrájené žampiony, zálivku a dobře promícháme.

Květákový mozeček se sýrem (4 porce)

21. května 2008 v 19:14 | Marcela |  zeleninová jídla

Květákový mozeček se sýrem (4 porce)

1 malý květák
1 cibule
2 vejce
sůl, mletý pepř
100 g strouhaného sýra
pažitka
50 g másla
Omytý květák krátce povaříme, rozebereme na malé kousky a společně s nasekanou cibulkou a máslem osmahneme. Zalijeme rozkvedlanými vejci, přidáme sůl a pepř a ještě 2 minuty mícháme. Posypeme strouhaným sýrem a sekanou pažitkou.

Celerové řízečky (4 porce)

21. května 2008 v 19:14 | Marcela |  zeleninová jídla

Celerové řízečky (4 porce)

1 velký celer
250 g plátkového Eidamu
sůl, pepř
1 vejce
hladká mouka
strouhanka
olej
Oloupaný celer uvaříme v osolené vodě do poloměkka, vyjmeme, osušíme a nakrájíme ho na tenké plátky. Mezi dva vložíme plátek sýra, opepříme, osolíme, spojíme párátkem, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Na rozehřátém oleji smažíme po obou stranách dozlatova.

Zapečená růžičková kapusta (4 porce)

21. května 2008 v 19:14 | Marcela |  zeleninová jídla

Zapečená růžičková kapusta (4 porce)

500 g růžičkové kapusty
100 g másla
200 g strouhaného sýra
sůl, pepř
Očištěné a vyprané kapustičky uvaříme doměkka v osolené vodě, zcedíme a necháme okapat. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, vložíme do ní kapustičky, poklademe je nakrájeným máslem a zasypeme je strouhaným sýrem. Pečeme v horké troubě asi 10 minut.

Žampiónový krém

21. května 2008 v 19:12 | Marcela |  polévky

Žampiónový krém

60 g hladké mouky
60 g másla
0,7 l mléka
300g žampiónů
sůl, mletý bílý pepř
1 lžíce polévkového koření
pažitka
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání, aby se nám netvořily hrudky, ředíme mlékem. Ochutíme kořením, přidáme 2/3 na másle podušených plátků žampiónů a vaříme 15 minut. Pak rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme zbytek žampiónů a vaříme ještě 5 minut. Zdobíme drobně krájenou pažitkou.

Drožďová polévka

21. května 2008 v 19:11 | Marcela |  polévky

Drožďová polévka

1 kostka droždí
1 lžíce oleje
1 cibule
200 g mražené polévkové zeleniny
1 lžíce ovesných vloček
sůl, mletý pepř
1 lžíce polévkového koření
petrželová nať
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme droždí a za stálého míchání necháme rozpustit. Přidáme zeleninu, zalijeme vodou, okořeníme a necháme vařit do poloměkka. Vsypeme ovesné vločky, promícháme a uvaříme doměkka. Na talíři ozdobíme sekanou petrželkou.

Fazolačka s klobásou

21. května 2008 v 19:11 | Marcela |  polévky

Fazolačka s klobásou

250 g předem namočených fazolí
2 lžíce oleje
2 cibule
2 lžíce hladké mouky
2 ostravské klobásy
1 lžička sladké papriky
1 lžíce polévkového koření
sůl, mletý pepř
2 stroužky česneku
Dáme vařit fazole ve vodě, v které byly namočeny 8 hodin. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a upražíme světlou jíšku. Za stálého míchání přisypeme mletou papriku a zalijeme vodou. Přidáme polévkové koření, plátky nakrájené klobásy a 20 minut povaříme. Nakonec přidáme vařené fazole a dochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem.

Hrášková rýže (4 porce)

21. května 2008 v 19:07 | Marcela |  přílohy

Hrášková rýže (4 porce)

1 šálek rýže
1 cibule
sůl, mletý pepř
2 lžíce oleje
4 lžíce sterilovaného hrášku
Rýži propláchneme a osušíme. Na rozehřátém oleji rýži za stálého míchání orestujeme, zalijeme 2 šálky vody, přidáme oloupanou a rozkrojenou cibuli, sůl, pepř a dusíme pod pokličkou 20 minut. Z hotové rýže vyjmeme cibuli, přidáme hrášek a promícháme.

Žampiónová rýže (4 porce)

21. května 2008 v 19:07 | Marcela |  přílohy

Žampiónová rýže (4 porce)

1 šálek rýže
1 cibule
sůl, mletý pepř
2 lžíce oleje
150 g žampiónů
50 g másla
Rýži propláchneme a osušíme. Na rozehřátém oleji rýži za stálého míchání orestujeme, zalijeme 2 šálky vody, přidáme oloupanou a rozkrojenou cibuli, sůl, pepř a dusíme pod pokličkou 20 minut. Z hotové rýže vyjmeme cibuli, přidáme plátky žampiónů podušených na másle a promícháme.

Šunková rýže (4 porce)

21. května 2008 v 19:06 | Marcela |  přílohy

Šunková rýže (4 porce)

1 šálek rýže
1 cibule
sůl, mletý pepř
2 lžíce oleje
150 g šunky
Rýži propláchneme a osušíme. Na rozehřátém oleji rýži za stálého míchání orestujeme, zalijeme 2 šálky vody, přidáme oloupanou a rozkrojenou cibuli, sůl, pepř a dusíme pod pokličkou 20 minut. Z hotové rýže vyjmeme cibuli, přidáme nadrobno krájenou šunku a promícháme.

Treska po ďábelsku (4 porce)

21. května 2008 v 19:05 | Marcela |  ryby

Treska po ďábelsku (4 porce)

800 g tresky
2 zelené papriky
1 lžíce petrželky
troch oregána
1 lžíce kremžské hořčice
sůl, mletý pepř
2 lžíce oleje
50 g másla
2 lžíce strouhanky
citrón
Papriky a petrželku drobně nasekáme, přidáme oregáno, hořčici, sůl, pepř a spojíme dvěma lžícemi oleje a lžící rozpuštěného másla. Očištěné porce ryby potřeme směsí, vložíme je do pekáčku, posypeme strouhanou houskou, pokapeme zbylým máslem a pečeme v horké troubě 30 minut. Porce ryby upravíme na talíře a obložíme citrónem.

   e-mail: marcipoppy@email.cz
-
-