Leden 2011

ukázky dortů >>>

22. ledna 2011 v 18:08 | Marcela |  DOMÁCÍ DORTY
tuto rubriku připravujeme...
dorty

Roštěná na žampiónech

20. ledna 2011 v 12:25 | Marcela |  masitá jídla
4 plátky roštěnky
150 gžampiónů
0,1 lčerveného vína
2 cibule
4 rajčata
špetka pepře a soli
½ lžičky dobromyslu
½ lžičky rozmarýnu
1 lžička worcesterské omáčky
150 goleje

Roštěnky pečlivě očistíme a z obou stran osolíme a opepříme. Na kastrolu zpěníme pokrájenou cibuli a roštěnky na ni osmahneme. Posypeme dobromyslem a rozmarýnem a zakápneme worcesterskou omáčkou. Přidáme žampióny a nakrájená rajčata. Nakonec podlijeme vínem a vodou a v troubě dusíme doměkka.

Hovězí kousky na houbách

20. ledna 2011 v 12:24 | Marcela |  masitá jídla
300 gzadního hovězího
100 gmásla
100 gčerstvých hub
3 snítky petrželové natě
1 cibule
½ lžičky soli
½ lžičky pepře
0,1 lsmetany

Hovězí maso nakrájené na menší kousky osolíme a opepříme. Cibuli a houby očistíme a nadrobno nakrájíme. Na kastrolu rozehřejeme máslo a mírně na něm osmahneme cibulku, přidáme maso, promícháme a ze všech stran opečeme. Potom přidáme houby a snítky petrželové natě, zalijeme vodou a dusíme za občasného podlití a promíchání doměkka. Nakonec zahustíme smetanou a krátce povaříme.

Hovězí maso podle Stroganova

20. ledna 2011 v 12:19 | Marcela |  masitá jídla
600 g
hovězí svíčkové nebo roštěnce
40 gmásla
3 středně velké cibule
1 ½ dl smetany
5 lžic rajčatového protlaku
25 ghladké mouky
pepř, sůl

Odblaněné maso nakrájíme pře vlákno na 2cm silné plátky, naklepeme a nakrájíme na tenké nudličky. Osolíme, opepříme, poprášíme hladkou moukou a prudce opečeme na rozehřátém másle. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a krátce osmahneme. Zalijeme vývarem a povaříme. Za stálého míchání přidáme rajčatový protlak a smetanu a ihned odstavíme. Hovězí maso podle Stroganova je vlastně minutka. Nemáme-li maso ze svíčkové, musíme maso po opečení podlít vodou a dusit doměkka, než přidáme cibuli a ostatní přísady. Podáváme s bramborovými hranolky.

Hovězí maso s koprovou omáčkou

20. ledna 2011 v 12:15 | Marcela
600 ghovězího masa bez kostí
½ cibule, sůl
Na omáčku: 50g másla
50 ghladké mouky, sůl
1l vývaru
1 lžíce nadrobno nakrájeného kopru
1 žloutek
1/8 l sladké nebo kyselé smetany
ocet (citrónové šťávy)
moučkový cukr

Maso opláchneme, vložíme do 1 ½ l vařící vody, přidáme oloupanou cibuli a sůl. Při vaření maso občas obrátíme. Vaříme doměkka asi 2 hodiny, tak aby se nerozpadávalo. V tlakovém hrnci vaříme 30 až 50 minut. Mezitím rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání umícháme světlou jíšku. Postupně přiléváme studený vývar a neustále mícháme, aby nevznikaly žmolky. Do řádně smíchané jíšky přilijeme zbytek vývaru a vaříme za stálého míchání na mírném ohni 20 minut. Opraný kopr nakrájíme nadrobno a vložíme do omáčky, osolíme a ochutíme cukrem, octem nebo citrónovou šťávou. V ½ l smetany rozšleháme žloutek, vlijeme do omáčky a už nevaříme. Vařené maso nakrájíme přes vlákno na porce. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Plněné závitky

20. ledna 2011 v 12:12 | Marcela |  masitá jídla

4 větší hovězí plátky nebo roštěnky
50 gsádla
1 malá cibule
50 ghladké mouky, sůl
Náplň: 60g slaniny
1 malá cibule
na špičku nože pepře
5 0g strouhané housky, sůl
1 vejce

Plátky po obou stranách naklepeme a osolíme. Na náplň vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme strouhanku, sůl a pepř. Odstavíme z ohně a spojíme vejcem. Připravené plátky potřeme náplní, sbalíme a převážeme křížem silnější nití nebo spíchneme jehlicí. Rozehřejeme sádlo a závitky po všech stranách opečeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a chvíli opékáme. Podlijeme vodou nebo vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka. Podlévání podle potřeby opakujeme. Měkké závitky vyjmeme, uchováme v teple, šťávu zahustíme moukou, osmahneme, podlijeme a povaříme. Podáváme s rýži nebo s bramborem.

Piškotová roláda

20. ledna 2011 v 12:07 | Marcela |  moučníky a dezerty
4 vejce
4 lžíce vody
8 lžic cukru
8 lžic polohrubé mouky
½ prášku do pečiva

0,25 lmléka
1 puding
moučkový cukr
250 gmásla
Žloutky utřeme se 4 lžícemi cukru a vodou, přimícháme mouku s práškem do pečiva opatrně vymícháme sníh, který jsme vyšlehali z bílků a zbytku cukru. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova. Ještě teplý plát zarolujeme do vlhké utěrky. Po vychladnutí rozbalíme a potřeme marmeládou a krémem (v mléce uvaříme puding, který po vychladnutí vymícháme s cukrem a máslem), znovu zabalíme a potřeme zbytkem krému. Roládu můžeme dozdobit ovocem, ořechy, kokosem, kakaem…

   e-mail: marcipoppy@email.cz
-
-